Seslerin tamamen yok olduğu bir yer arayışınızda vahşi doğada bile dolaşsanız, aslında her yerde sesin varlığına tanık olacaksınız. Gerçek sessizlik dediğimiz şey, kelimenin özgün anlamından farklıdır. Dünya üzerinde tam anlamıyla sessiz sayılabilecek sadece birkaç yer vardır. İnsanlığın yarattığı gürültüler, rüzgarın şiddeti ve hatta kendi kalp atışlarınız bile, çevrenizin tamamen sessizleşmesini engeller. Bu nedenle, dünyadaki en sessiz yerin bile, gerçekte tam anlamıyla sessiz olmadığını anlamak önemlidir.
Orfield Laboratuvarı'ndaki odanın dünyanın en sessiz odası olarak bilindiğini biliyor muydunuz? Bu oda, Minneapolis'teki Minnesota eyaletinde bulunur ve genellikle işitme cihazlarının test edilmesi için kullanılır. Ses şiddeti -9.4 desibel olan bu odada, normalde "sessiz" olarak adlandırılan yerlerde bile bulunan ortalama 30-60 desibel düzeyindeki seslerden daha az bir ses seviyesi bulunur. İnsan kulağının algılayabileceği en düşük ses şiddeti 0 desibel olarak kabul edilir, bu nedenle -9.4 desibel gerçekten çok, ama çok sessizdir.
Eğer desibel değerinin neden negatif olduğunu merak ediyorsanız, işin sırrı referans değerlerle ilgilidir. Desibel, insanlar tarafından belirlenen referans değerlerle orantılı olarak hesaplanan bir logaritmik orandır. Bu nedenle, -9.4 dB değeri 0'ın altındaki bir ses seviyesi anlamına gelmez. 0 dB, insan kulağının duyabileceği en düşük ses seviyesidir, ancak bunun altındaki sesler de varlıklarını sürdürürler (bizim duyamayacağımız kadar düşük bir ses düzeyinde). -9.4 dB değeri, insan kulağının duyabileceği en düşük ses basıncının yaklaşık üçte biri düzeyinde bir ses seviyesine işaret eder.
Dünyanın en sessiz odası olarak bilinen bu oda, ekosuz oda olarak da adlandırılır çünkü içindeki hiçbir ses dalgası yansımaz. Özel yalıtım malzemeleri sayesinde, ses kaynaklarından çıkan tüm ses dalgaları tamamen emilerek söndürülür. Düşük frekanslı sesler, yalıtım malzemesi tarafından doğrudan emilerek sönümlenir. Yüksek frekanslı sesler ise, üçgen şekilli yapılarla kaplı duvarlara çarparak duvarın içine doğru sonsuza kadar içeride yansıtılır ve böylece sönümlenir.
Bu odanın içi o kadar sessizdir ki, içinde bulunduğunuzda kendi bedeninizden gelen sesleri dahi duymanız mümkündür. Kalp atışlarınızın göğsünüzden gelen sesini, kulak kemiklerinizin hareketleri nedeniyle oluşan sesleri, kıyafetlerinizin kırışıklıklarından kaynaklanan sesleri, ağzınızdaki tükürüğün hareketiyle meydana gelen sesleri duyabilirsiniz. Hatta damarlarınızda akan kanın bile oluşturduğu hafif bir sese kadar duyabilmek mümkündür.
Bu oda, Guinness Rekorlar Kitabı tarafından dünyadaki en sessiz yer olarak kabul edilmiştir. Ses yalıtımı ve ses konforu demek, kendini hayattan soyutlayarak tamamen sessiz bir ortamda bulunmak değildir. Aslında çevrenizde yaşama dair biraz da sesleri hissedebilmek hayatın içinde hissettirir. Ne de olsa birer canlıyız, öyleyse neden hayatın sesinin tadını çıkarmayalım ki, değil mi?
Referanslar:
Comentários