Gürültü, günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız ve onunla yaşamaya alıştığımız bir durumdur. İstenmeyen ses anlamına gelen gürültüye; şehirlerdeki motorlu araç, korna ve şantiye sesleri, komşunun yüksek sesle çaldığı müzik ve ev aletleri sesi örnek verilebilir. Dünya sağlık örgütü gürültüyü, 65 dB üstü olarak tanımlar. Gün içinde gürültünün varlığını görmezden geldiğimiz zamanlar olur ancak sürekli gürültü kirliliğine maruz kalmak uzun vadede beden ve zihin sağlığımıza zarar verir.
Daha çok şehirlere atfedilen gürültü, kırsalda da farklı biçimde kendini gösterir. Çim biçme makinesi, elektrikli testere sesleri ve köpek havlaması köy ve kasabalarda görülen gürültü kirlilikleridir.
Gürültü Kirliliği Neden Oluşur?
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ses, 75 desibel (dB) değerini aştığında zararlıdır ve 120 dB'nin üzerindeki seviyelerde ağrılı hissettirir. En yaygın ve bilinen gürültü kirliliği, ulaşımdan kaynaklanır. Karayolları ve motorlu araçlar şehir planlamalarında yapılan yanlışlarla birlikte önemli bir gürültü kirliliğine sebep olur. Havaalanı veya sanayi yakınlarındaki yerleşimler bu durumdan en çok etkilenen yerlerdir. Bina ve otopark inşaatı ile yol ve kaldırım yenileme çalışmaları da diğer gürültü kaynaklarındandır.
Gürültü Kirliliğinin Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Yüksek düzeyde gürültü kirliliği insan hayatını fizyolojik ve psikolojik açıdan olumsuz etkiler. Fizyolojik açıdan kulak çınlaması, baş ağrısı, uyku bozuklulukları ve hipertansiyon gibi hastalıklara yol açabilir. Psikolojik olarak sürekli gürültüye maruz kalmak, fark edilmese bile kronik stres ve gerginliğe neden olur ve beklenmeyen bir siniri beraberinde getirir. Stres konsantre olamamaya neden olurken kardiyovasküler hastalıklarda stres büyük bir etkendir.
Gürültü Kirliliği Nasıl Kontrol Edilebilir?
Sakin bir ortamda bulunmak, verimli çalışmak, vücudu dinlendirmek, kaliteli bir yaşam en temel ihtiyaçlarımızdandır. Doğru mimari tasarımlar ve akustik planlama ile binalarda gürültü kontrolü büyük ölçüde engellenebilir. Ses yalıtımı uygulamaları ve akustik malzemeler iç ortamlarda sesi absorbe eder. Akustik süngerler, paneller, polyester keçeler kullanılabilecek ses emici malzemelere örneklerdir. Yankıları engellemek ses seviyesinin iyileşmesini sağlar. Ses izolasyonu ile mekanik alanlarda oluşan rahatsız edici sesler önlenir. Darbe kaynaklı sesler zeminlerde üretilen detaylar ile izole edilebilir.
Sonuç
Gürültü, görünmez fakat oldukça etkili bir tehdittir. İnsan sağlığını gürültü kirliliğinden korumak için, bu durumun bilincinde olmak ve önemler almak gerekir. Qubi; gürültü sorununu ortadan kaldırmak veya en aza indirgemek için uzman kadrosu ve profesyonel yaklaşımı ile yapı özelinde en uygun çözümleri sunmaktadır.
Comments